Skillet mellom nyheter og “fake news”

Som redaksjon er det alltid viktig med troverdighet. Har man ikke det, vil det på sikt, uansett hva andre måtte mene, gå nedover og hjem. Grunnen til det er at leserne dine ikke er dumme. De er ikke “fehuer” som går med i strømmen, selv om man av og til skulle tro at lesere glemmer. Nyhetsjournalistikk skal være krass og den skal være ekte.

Det kan være mange som mener det man får gulpet opp i enkelte medier er god nyhets-forankring, men vet man ikke at mye bare er oppspinn, da har den gode nyhetsformidlingen tapt.

Ekte nyheter

Nyheter må ha en historie å fortelle, noe som er nytt fra gårsdagen. Mange medier elsker å i stedet komme med hypoteser. Selv om disse kan holde deg underholdt i mange timer og dager, så er de ikke nyheter.

Ekte nyheter forteller noe om verden, om landet eller lokalsamfunnet. Det skal være hendelser og har skjedd i den siste tiden eller nye hendelser som kan bidra til å forstå saken.

Fake News

Det er ingen tvil om at “fake news” har oppstått som et resultat av internett. Det er farlig å nedgradere internett av den grunn, men problemet er at hvem som helst kan skrive hva som helst på internett. Man kan fylle sider opp og ned med innhold, kun for å skape blest om et produkt eller en tjeneste.

“Fake News” er et uttrykk som ble lansert av den nåværende presidenten i USA, Donald Trump. Han er selv kroneksempelet på en manipulator og luring. Men han har mange poeng i at medie, ofte en spekulativ mobb tett knyttet til det amerikanske Senatet, driver med falske nyheter for å skape omtale rundt han.

Det er bedre å forholde seg til ekte nyheter fra medier som man kan stole på. Derfor er også lokalpressen svært viktig i dagens samfunn, som en vektstang mot alt innholdet som publiseres.