Problemene med nyheter i dag

Det har ikke alltid vært like lett som i dag å få nyhetene, det er kanskje noe de fleste vet, men ikke tenker for mye på. Det er ikke sånn at når noe har skjedd et helt annet sted på kloden så har vi fått vite om det i løpet av minutter her i Norge. Ofte så fikk vi ikke vite om det i det hele tatt faktisk, og om vi fikk nyhetene så skjedde det uker etter, eller måneder til og med. Det var ikke fordi folk ikke var interesserte, men før vi fikk telegrafen eller radioen, så tok det rett og slett tid.

Det faktum at folk måtte transportere nyhetene for hest eller til fots utgjør en stor forskjell i forhold til hvordan det ble senere. Ser man på kommentarfelt i VG eller andre store aviser så ser man at de spør hvorfor det ikke rapporteres om en hendelse i et eller annet afrikansk eller asiatisk land, fordi de vet om det. Tenk deg det, befolkningen spør de som skal gi de informasjon om hvorfor de ikke får mer informasjon, og hvorfor den ikke er raskere. Det er et nytt paradigme som alle medier må tilpasse seg. Folk vil ha nyheter om alt mulig, med en gang. Det er ingen tålmodighet og man aksepterer ikke at man ønsker å kontrollere kildene for å passe på at det som har skjedd blir riktig rapportert. Det bidrar igjen til den nyhetshverdagen vi har i dag, hvor det blir en halvveis rapportering, samtidig som man ønsker å få så mange klikk som mulig. Det er ikke akkurat den sunneste tilstanden og det gjør at folk får mindre tillit. Det er en ond sirkel som ikke hjelpes av mer eller mindre useriøse nettsider og underholdningskanaler som virkelig spiller opp til dette og tjener penger.

Man ser jo i økende grad at folk støtter seg til “alternative” kilder for å få sine nyheter, ofte nok steder som har en politisk dreining som de liker. Hvorvidt det er sunt eller ikke kan man vel si med en gang, at det er det virkelig ikke. Det å få nyhetene vridd til å passe noens agenda eller politiske syn kan gjøre at man får nyheter som i essens stemmer, men som har blitt forvridd i så stor grad at det er mye man ikke har tatt med, eller noe man har lagt til. Så blir det plutselig et problem med “fake news” hvor folk får sine nyheter der de vet at deres syn blir validert og det ikke finnes noen utfordringer. Det stemmer jo spesielt for politiske nyheter, mer enn noe annet, da det virker som det er det som folk er aller mest opptatte av.

Sannsynligvis så stemmer ikke det, folk har andre bekymringer, langt viktigere enn hva politikerne på Stortinget gjør. De er bekymret for økonomi, skole, helse og de eldre. Ting som har med de å gjøre mer enn noe annet. Fordi vi ikke ønsker å vie det noe særlig oppmerksomhet, så kommer vi ikke til å prate om falske nyheter som blir lagt ut på sider som Facebook eller Twitter. Årsaken til det er rett og slett at disse sidene ikke er nyhetsmedier. Slike ting bør bli løst og bør ikke få lov til å holde på lenger, men det skal absolutt ikke bli betraktet som nyheter og tas seriøst, selv om altfor mange dessverre tar de seriøst. Vi skal prøve å formidle det så upartisk og direkte som mulig, noe alle egentlig bør forsøke å gjøre. Det er enklere å klare når man er uavhengig og ikke eid av noen tredjepart med andre interesser.